Terug naar School

Aan de start van het nieuwe schooljaar staat Foot & More even stil bij de raakpunten tussen voetbal en onderwijs. Sport is het ideale milieu zodat kinderen hun talenten kunnen uiten, voor de begeleiders een mooie kans om ook naast de lijn kinderen de juiste opvoedkundige weg te wijzen.
Net zoals sport, tracht onderwijs een omgeving te scheppen, waar elk talent zich kan ontbolsteren. Helaas wordt nog te vaak elk kind over dezelfde kam geschoren, worden, zoals in voetbalopleiding, creativiteit, ontdekken en meedenken verdrukt door voorgekauwde leerstof en soms verouderde inhoud. Velen doen hun best, maar de middelen zijn schaars, de waardevolle ideeën te kleinschalig om het ministerie, de federatie, te bereiken.

Ons competitievoetbal is al weer en tijdje aan de gang. We krijgen het warm van “Couckenbak” en de “Vanden Borre story”. Vele matchen zijn saai, voorspelbaar voetbal. Wachten op een kans ipv een kans creëren. Waar zijn de creatieve voetballers gebleven? We kijken reikhalzend uit naar de roebelrijke Boussoufa om wat meer artisitieke schwung te zien op onze velden. Tijdens de wedstrijden lopen supporters heen en weer, op z’n Amerikaans, handen vol drank, snoep en andere frituurwaren. Het is de suiker die ons aan onze stoel doet kleven, niet het sprankelend voetbal. Dat zien we hopelijk weer in de Play-offs, volgend jaar…Een matige film, maar de popcorn was lekker….

Spelers lijken wel opgeleid als leerlingen die voorgekauwde pasvormen moeten verteren, automatismen moeten inslijpen, stilstaande fasen moeten inoefenen. Wel, ze staan zeer vaak stil, bewegingsloos voetbal, hoopvol wachtend op de klasseflits van die ene ploegmaat. Het kan anders, laten we hopen dat STVV lang kan bevestigen en een echte stijlbreuk kan waarmaken. Het zou opleiders, die echt in de jeugd geloven, veel kracht geven.
Maar och God, het flitsende spel van Edmilson, maakt in de pers geen kans tegen de zoveelste uitschuiver van Anthony Vanden Borre. Definitief uit de bocht gegaan. Slechte begeleiding, kwade wil?….Het doet er eigenlijk niet toe. Hij haalt wel de krantenkoppen van alle sportgazetten. We lezen het blijkbaar graag.

Veel success, jongens en meisjes, leerkrachten, bij de start van het nieuwe schooljaar. Grijp en creëer jullie kansen en volg de goede voorbeelden.

Thomas Caers
Voorzitter Foot & More

Schoutenlaan 8
2200 Herentals
info@footandmore.be

Partners

http://www.voetbalbelgie.be/nl/

 

Contacteer ons