Kristof Sas over een goede sportopleiding

Ik werk dagelijks met veel van jullie idolen. De grootste ster zal voor jullie wellicht Romelu Lukaku zijn. En terecht!

Zoals jullie wel weten worden onze 'sterren' op medisch vlak van heel nabij gevolgd en begeleid. Uiteraard is dat nog niet haalbaar voor elk van jullie, maar toch is een grote stap in de goede richting voor iedereen makkelijk te zetten.

De basis van een goede opleiding (en bij uitbreiding een grote carrière) ligt, wat mij betreft, immers in enkele eenvoudige peilers:

Training
Levenshygiëne
Voeding en hydratatie

Jong en oud is er van overtuigd dat training een conditio sine qua non is om het ver te schoppen; en dat is ook zo! Maar evenzeer is een correcte levenshygiëne nodig. Dit is een moeilijke term, die ik graag gebruik om te zeggen dat rust en verzorging essentieel zijn om een mooie loopbaan uit te bouwen. Vele grote talenten gaan verloren omdat ze onvoldoende slapen/rusten (een professionele instelling vraagt een goede nachtrust (en indien mogelijk siësta)). Waar mogelijk moet je ook de kans grijpen om je medisch te laten begeleiden en verzorging te nemen. Kleine problemen leiden immers vaak tot belangrijkere blessures. Dus preventief werken is de boodschap!

Een laatste peiler, die voor iedereen in theorie evident lijkt, maar in praktijk vaak vergeten wordt, is een goede voeding en hydratatie. 'Goede voeding' betekent een gevarieerde voeding met voornamelijk energieleveranciers (= koolhydraten / bv. brood, pasta), groenten en fruit, wit vlees (kip, kalkoen) of vis. Hydratatie is een moeilijk woord om aan te geven dat je genoeg moet drinken. Uiteraard zijn er vele sportdranken, maar ook 'plat water' is uitstekend.

Om maximaal te kunnen presteren komt het er dus op aan om voldoende rust te nemen, genoeg te drinken en gevarieerd en gezond te eten voor én na een inspanning (training/wedstrijd).

- Kristof Sas

Kristof Sas is clubdokter bij RSC Anderlecht. Ik leerde Kristof kennen als speler bij het toenmalige Harelbeke. Hij was een sterke, rijzige verdediger, nu een deskundig en gedreven arts. Zijn vader, Dokter Frans Sas is ook een zeer fervent voetbal liefhebber. Mede dankzij zijn ouders heb ik nog vaak contact met Kristof.

Schoutenlaan 8
2200 Herentals
info@footandmore.be

Partners

http://www.voetbalbelgie.be/nl/

 

Contacteer ons