Jef Brouwers, sportpsycholoog over Eden Hazard

Eden Hazard doet het niet in zijn eerste wedstrijd als basis speler. Hoe is het mogelijk? De beste Franse speler van het seizoen in Frankrijk en amper in staat om zijn stempel te zetten op de wedstrijd tegen Turkije. Te veel druk op de schouders van deze erg jonge speler? De opbouw van het spel van een jongere in een omgeving die zeer beschermend is en een duidelijke structuur vertoont leidt naar grootse en grote prestaties.

Het integreren van jongeren in een nationale ploeg is te vergelijken met het plots en kort overgaan van een speler uit de top van de Belgische competitie naar het spelen in de top van de Primera Division of the Premier League. Hoe knap en verantwoord ook de aanpak van Leekens weze bij het integreren van de speler in zijn ploeg, toch moeten we zien dat tal van nieuwe factoren plots zichtbaar worden: teveel spelers voor elf plaatsen, het niveau van alle spelers is het niveau van de beste speler van Frankrijk, het belang van de ploeg overstijgt die van een plaats in de competitie, de druk heeft helemaal andere karakteristieken, enzovoort.

Het is een metafoor voor de jongere die zijn ambitie wil waarmaken in een ploeg van een hoger niveau maar daarbij vergeet dat allerlei nieuwe elementen plots opduiken bij zijn eerste intrede in die nieuwe ploeg. Hij moet allerlei nieuwe competenties ontwikkelen die naar mijn mening in grote mate dienen te worden ontwikkeld. De manier waarop dus de speler wordt omringd zal in grote mate zijn (haar) toekomstig succes bij die ploeg maar ook in zijn (haar) verdere loopbaan als voetballer.

In dat verband is een totaalaanpak van de jongere een must. De jongere moet zijn "voetballen" zien als het belangrijkste onderdeel van een manier van zich gedragen binnen de ploeg. Het omgaan met "concurrentie" is hier een zeer belangrijk onderdeel van. Vaak wordt dat de grote struikelsteen van het succes. Ouders spelen daarin uiteraard een belangrijke rol door ervoor te zorgen dat hun kind/jongere een juiste mentaliteit creëert tegenover de uitdagingen van een betere club die ambitieus is in de competitie.

Het aanvaarden van beslissingen van de coach en de kwaliteit van de coach gaan hand in hand om de jongere/het kind op te nemen in een totaalaanpak. Het betrekken van de ouders in de totaalaanpak betekent echter niet dat de ouders dienen te worden betrokken in de voetbalaanpak. Deze scheiding is primordiaal. Enige inmenging van ouders op welk voetbalvlak ook kan niet worden getolereerd. Anderzijds is de totale afwezigheid van de ouders in het begeleiden van de voetballer als jongere een even grote struikelblok.

Wanneer we even terugkeren naar Eden Hazard dan zien we dat de media vaak appelen met citroenen vergelijken. De topspeler uit de Franse competitie, zonder enige concurrentie in zijn ploeg en zelfs in het land, doet "het" niet omdat spelen voor de nationale ploeg een resem aan competities vraagt waaraan naar onze bescheiden mening veel te weinig aandacht wordt besteed. Het gevolg is dat de speler wordt bekeken als een verwend jonk, die verwaand als hij zou zijn, kwaad de kleedkamer inloopt zonder de coach te bekijken. Laat ons het eens van een andere kant bekijken.

Eerdere Rode Duivels matchen niet mogen starten, beste speler van Frankrijk, slecht spelen tegen Turkije, vervangen worden, in de media opgevoerd zijn vooraf als een certitude om in de basis te staan en dan 'afgaan'. Eden is twintig, koos voor de Belgen en was een topper op erg jonge leeftijd. "Ik bel Hazard niet" verklaart Leekens in het Nieuwsblad. Is dat we 'psychologisch verantwoord' of schrijf ik dit vooral omdat ik een psycholoog ben?”

Thomas Caers: ”Ik leerde sportpsycholoog Jef Brouwers kennen dankzij Roland Duchatelet, voorzitter van STVV. Toen Roland mij aanstelde als hoofdcoach van STVV, raadde hij me aan eens met Jef Brouwers te spreken.  Dankzij de continue steun en raad van Jef achter de schermen kon ik, ondanks mijn gebrek aan ervaring als jonge coach, bij STVV toch enkele prachtige dingen realiseren. Ook nu kan ik nog steeds op zijn deskundig advies rekenen”.

Schoutenlaan 8
2200 Herentals
info@footandmore.be

Partners

http://www.voetbalbelgie.be/nl/

 

Contacteer ons