Jef Brouwers over het mogelijke vertrek van Vercauteren

Als mens werd ik vaak geconfronteerd met MASLOW.

“Eerst eten en dan kunnen we plezier maken”.

Mijn moeder, die mijn eerste coach was, zei het voor ze met me naar de dokter ging omdat ik niet genoeg at en in haar ogen zou doodgaan. Ik leef nog meer dan ooit. Omdat een mens altijd wel genoeg eet tenzij hij/zij een afwijking heeft. Maar mijn moeder zei me ook: “Als iets je stoort moet je het zeggen want anders is niets nog prettig”.

Wie zal het Vercauteren kwalijk nemen dat hij – na alle berichten over crisis, gevaren voor de Euro en onvoldoende geld voor het betalen van het pensioen – kiest voor een degelijk pensioen dat hij zelf kan opbouwen. Als je politici bezig ziet/hoort of bankiers dan zou je voor minder tekenen bij AL Jazira. De derde dus die denkt aan de dramatische situatie van het verlamde land zonder regering, die daarenboven nog met vakantie is.

Na Gerets en Preud’homme – toch wat flamboyante mensen – , die reeds ‘halal eieren’ kozen voor hun geld, ook Vercauteren, de ingetogen, levende ernst. Belgen zijn steeds trendsetters geweest en nu dus ook. Komen de Qatarese scheidsrechters al niet elk jaar op stage in Knokke? Na de normale gang van zaken, waarin clubs de trainer weggooien om diverse redenen – veelal slechte resultaten maar ook na goede. (stuurde Genk niet eens een succesvolle trainer weg?) – sturen nu trainers hun club wandelen, ondanks goede resultaten.

Een nieuwe tendens: top trainers (cfr Villas Boas e.a.) kiezen om hun eigen lange termijn te realiseren door vooral op korte termijn te zorgen voor zichzelf via het succes van spelers en ploeg. Ook financieel worden clubs beter van goede trainers. Moeten ploegen hier niet eens nadenken over de grote verschillen in contracten tussen trainers en spelers? Want is de definitie van een top trainer niet dat hij zijn ploeg doet winnen omdat hij de spelers gigantisch beter maakt? En de speler wordt hiervan uiteraard op alle vlakken beter. Dat geeft plezier, erkenning en zelfrealisatie. En uiteraard is de retour voor de trainer hetzelfde succes.

Dit lijkt me ver van Maslow’s primaire en secondaire behoefte ‘geld’ te liggen. En ook bij Vercauteren zal het zo zijn. Meerdere zaken zullen niet echt verlopen zoals de top trainer dit wil. De taal van de baas van de ploeg lijkt me niet echt een ‘Vercauteren’ taal. De taal van Vercauteren is de taal van het volledige vertrouwen, wars van elke inmenging. ‘Laat mij maar doen, ik weet wat ik doe’. De ‘manager’ van het ganse sportieve.

Dat was bij Genk helemaal niet het geval. Lange tijd onduidelijkheid over spelers (zoals bij clubs als Standard, Anderlecht leidden en leiden steeds tot puntenverlies, zelfs met de beste spelers). Ook bij spelers spreekt men over geld als drijfveer. Het zal wel, maar er is veel meer aan de hand.

Het gaat nog steeds over een globaal pakket, zoals voor toppers in de zakenwereld. En romantici zoals Camps (De Morgen) – die ik trouwens zeer waardeer in zijn columns – zullen dit betreuren maar de realiteit geeft aan dat slechts de hoogste kwaliteit in wat dan ook, de belangstelling krijgt van de burger. Politici hebben die belangstelling dus helemaal niet meer. Sommige clubleiders, hoe langer des te minder.

Voetbal is een product en dat moet goed blijven. Met een goed product is immers veel geld te verdienen in de nevenactiviteiten. De nevenactiviteiten zijn dus ondergeschikt aan het ‘spel’. Dat de acteurs mee willen profiteren lijkt me evident. Het is het “Hollywood verhaal” waarbij telkens acteurs worden aangezocht voor één film. De besten worden stinkend rijk. De anderen worden ‘sukkelaars’. Is Tom Koninckx immers niet naar VTM gegaan? En dat is heus niet alleen om het geld maar omdat de VRT niet meeging in de strijd voor de ‘burger-voetballiefhebber”.

Het spel heet “hoe realiseer ik mezelf” en in het kapitalisme gaat dat gepaard met ‘vedetten krijgen meer geld’. Het probleem ontstaat als de enige drijfveer geld zou zijn. Dan heet je ‘bank’ en bij de bank wordt geen voetbal gespeeld. Ethiek helpt.

Schoutenlaan 8
2200 Herentals
info@footandmore.be

Partners

http://www.voetbalbelgie.be/nl/

 

Contacteer ons