Dr Tom Teulingkx: Sportmedische keuring : een noodzaak!

Sportmedische Keuring: een noodzaak!

‘Jonge voetballer sterft op het voetbalterrein’, een krantenkop die elk jaar spijtig genoeg meermaals opduikt. Ook de beelden van meer bekende voetballers die plots zonder enige reden neerzijgen op het veld  staan op ons netvlies gegrift:
Antonio Puerta, Miklos Feher, Marc-Vivien Foe, Claus Henningsen, Endurance Idahor,…..

Plotse dood bij sporters is een zeldzaam maar verschrikkelijk voorval en in vele gevallen te vermijden!
3 op 100.000 sporters per jaar, lijkt u misschien niet veel maar ‘het zal uw kind maar zijn….’
Misschien speelt u ook met de Lotto en dan zijn uw kansen 1 op 6 miljoen, aan u de keuze.

Bij het begin van het nieuwe voetbalseizoen is het nuttig om even stil te staan bij de vraag of wijzelf en onze kinderen wel gezond genoeg zijn om te sporten en wat we eraan kunnen doen!

In Vlaanderen bestaat er voorlopig nog geen éénduidend advies naar sportmedische keuring. Alle federaties hebben andere wetten en regels, bv de Vlaamse basketliga vraagt van ieder lid  een sportmedisch attest, de voetbalbond vraagt geen enkele medische goedkeuring.
Zijn sommige federaties bang om via een verplichte medische keuring leden te verliezen? Ontlopen ze zo hun verantwoordelijkheid en brengen ze hun leden  in gevaar?

Misschien moet u als ouder van een voetballertje of als voetballer zelf het heft maar in eigen handen nemen en je eens laten medisch keuren bij een (sport)arts.

Momenteel buigen we ons met een groep sportartsen en specialisten (cardiologen, longspecialisten, enz) over dit probleem en hopen we u binnen een jaar een zeer duidelijk sport-en leeftijdsspecifiek advies te kunnen geven dat hopelijk ook zal gevolgd worden door de federaties en de sportclubs.

Over het risico van hartstilstand bij sporters  is er al een zeer duidelijk standpunt in de medische wereld. Een electrocardiogram in rust (een filmpje van je hart) vanaf de leeftijd van 14 jaar kan al aangeboren afwijkingen (die zonder klachten onderhuids aanwezig kunnen zijn) aantonen en plotse dood voorkomen. Spijtig genoeg komt onze overheid (nog)niet tussen in deze betrekkelijk lage kost van dit eenvoudig onderzoek, namelijk 50 euro, de prijs van een half paar voetbalschoenen !
Ontloopt onze overheid ook zijn verantwoordelijkheid inzake gezondheid van onze sportende kinderen?

Sportmedische keuring moet zich niet alleen toespitsen op het hart, ook andere onderzoeken zijn belangrijk bij het sportende kind: groei, maturiteit, spiersterkte en lenigheid, stabiliteit, voetstatiek (bv platvoeten, nood aan steunzolen), beenlengteverschil, wervelzuil, bloeddruk, luchtwegen,….
Het vroegtijdig opsporen van afwijkingen is nodig om problemen en blessures te vermijden.
Twijfel niet! Investeer in de (sport)gezondheid van je kind nu maar ook naar de toekomst toe:
Laat je (kind) sportmedisch ‘goed’ keuren!

Dr Tom Teulingkx
Sportarts JMG Voetbal  Academie, Tongerlo
Voorzitter SKA (vereniging van sport-en keuringsartsen)

Schoutenlaan 8
2200 Herentals
info@footandmore.be

Partners

http://www.voetbalbelgie.be/nl/

 

Contacteer ons